Pacers

Hardlopen met een pacer/tempomaker, 50, 55, 60 en 65 minuten

 

Bij steeds meer hardloopwedstrijden worden gebruik gemaakt van pacers, zo ook bij de 10vanNoordwijk. “Pacer” is de Engelse uitdrukking voor “gangmaker”. Het Nederlandse woord voor “pacer” is “haas”.


Wat doen pacers bij een hardloopwedstrijd? Door organisaties van top atletiekwedstrijden worden ze ingezet om de wedstrijd sneller te maken. De haas of pacer wordt geacht om het wedstrijdtempo hoog te houden met als doel de andere atleten aan een snelle eindtijd te helpen. De pacer zelf heeft niet de intentie om de wedstrijd te winnen. Normaal gesproken stappen pacers, als ze hun werk gedaan hebben, voor het bereiken van de finish uit de wedstrijd. Toch is het in het verleden vaker gebeurd dat de tempomaker tot het einde doorliep en tot verrassing van vriend en vijand als eerste over de eindstreep kwam. Aanvankelijk werden pacers louter ingezet voor topatleten, maar tegenwoordig maken organisaties van loopevenementen ook steeds vaker gebruik van hazen. Niet zozeer om een snelle eindtijd voor de winnaar te realiseren, maar veel meer als tempobegeleider van recreatieve hardlopers. Tijdens de 10 van Noordwijk zijn deze pacers/begeleiders herkenbaar aan een beachflag met daarop de streeftijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog weinig hardloopervaring of wil je als wat meer ervaren loper een goed ingedeelde wedstrijd lopen, dan is het verstandig om je bij een pacer aan te sluiten. Pacers zijn doorgaans ervaren lopers met ruime wedstrijdervaring. Zij voelen het tempo en de wedstrijdafstand goed aan en zijn daardoor in staat om heel gelijkmatig van start naar finish te lopen. Op die manier voorkom je tijdens de wedstrijd het jojo-effect. Bij onervaren lopers ontbreekt meestal het juiste tempogevoel en daardoor gebeurt het nog al eens dat de loopsnelheid in het begin te hoog is met als gevolg dat men te vroeg de man met de hamer tegenkomt. Een te hoog tempo in het eerste deel van de wedstrijd gaat meestal gepaard met een aanzienlijke terugval van de snelheid in het tweede deel. De kilometertijden lopen dan dermate op waardoor de tijdswinst van het begin aan het eind van de strijd volledig is verdwenen of zelfs een slechtere eindtijd oplevert dan wanneer men langzamer was begonnen. 


Indien je besluit om met een pacer mee te lopen dan is het wel belangrijk dat je je aansluit bij een pacer die een voor jou haalbare eindtijd loopt. Het heeft geen zin om je te koppelen aan een te snelle groep. Ook gebeurt het vaak dat een aantal lopers in de eerste kilometers wegloopt bij de groep omdat ze ongeduldig worden wanneer de snelheid in de beginfase naar hun idee te laag ligt. Niet zelden worden deze lopers later door de groep ingehaald. In de 10vanNoordwijk is het met name belangrijk met zuidenwind dat je in een groep kan lopen van 6 tot 10km op het schelpenpad wat pal zuid loopt door de duinen. Kort na de start is het altijd wat drukker op het parcours en dan duurt het even voordat het juiste tempo kan worden gerealiseerd. Raak niet in paniek, de pacer zal het tempo daarna geleidelijk bijstellen zodat je de finish haalt in de beoogde eindtijd. 


Naast tempobepaler is een pacer een begeleider voor de deelnemers. Hij (of zij) verzorgt zijn volgelingen met een bekertje water of verfrissende spons en zorgt ook voor de nodige mentale ondersteuning. Zo’n oppepper kunnen de meeste lopers goed gebruiken, want het mentale aspect is tijdens een loopwedstrijd niet te onderschatten.

 

Let op; er geldt dit jaar een tijdslimiet bij de 10 kilometer van 1 uur en 25 minuten.


Het verzamelen van de pacersgroepen is in de startvakken bij de beachflag met daarop de streeftijd.