Nieuws/media

Officiele aftermovie!

Wil jij de 5e editie van de 10 van Noordwijk nog een keer herbeleven? Doe dat dan met de officiële aftermovie, gemaakt door VineVisuals speciaal voor de Edwin van der Sar Foundation. Kippenvel om weer terug te zien!

 

Kijk op de pagina's 'Foto's' en 'Video's' onder Uitslagen voor meer impressies van deze mooie dag!

 

 

Je startnummer opzoeken

Op donderdag 13 juli hebben wij iedereen een mail verstuurd met daarin het startnummer. Heb je deze mail niet ontvangen of heb je je later ingeschreven? Zoek dan jouw startnummer op via deze pagina

Pacers

Hardlopen met een pacer/tempomaker, 50, 55, 60 en 65 minuten

 

Bij steeds meer hardloopwedstrijden worden gebruik gemaakt van pacers, zo ook bij de 10vanNoordwijk. “Pacer” is de Engelse uitdrukking voor “gangmaker”. Het Nederlandse woord voor “pacer” is “haas”.


Wat doen pacers bij een hardloopwedstrijd? Door organisaties van top atletiekwedstrijden worden ze ingezet om de wedstrijd sneller te maken. De haas of pacer wordt geacht om het wedstrijdtempo hoog te houden met als doel de andere atleten aan een snelle eindtijd te helpen. De pacer zelf heeft niet de intentie om de wedstrijd te winnen. Normaal gesproken stappen pacers, als ze hun werk gedaan hebben, voor het bereiken van de finish uit de wedstrijd. Toch is het in het verleden vaker gebeurd dat de tempomaker tot het einde doorliep en tot verrassing van vriend en vijand als eerste over de eindstreep kwam. Aanvankelijk werden pacers louter ingezet voor topatleten, maar tegenwoordig maken organisaties van loopevenementen ook steeds vaker gebruik van hazen. Niet zozeer om een snelle eindtijd voor de winnaar te realiseren, maar veel meer als tempobegeleider van recreatieve hardlopers. Tijdens de 10 van Noordwijk zijn deze pacers/begeleiders herkenbaar aan een beachflag met daarop de streeftijd.

 

Heb je nog weinig hardloopervaring of wil je als wat meer ervaren loper een goed ingedeelde wedstrijd lopen, dan is het verstandig om je bij een pacer aan te sluiten. Pacers zijn doorgaans ervaren lopers met ruime wedstrijdervaring. Zij voelen het tempo en de wedstrijdafstand goed aan en zijn daardoor in staat om heel gelijkmatig van start naar finish te lopen. Op die manier voorkom je tijdens de wedstrijd het jojo-effect. Bij onervaren lopers ontbreekt meestal het juiste tempogevoel en daardoor gebeurt het nog al eens dat de loopsnelheid in het begin te hoog is met als gevolg dat men te vroeg de man met de hamer tegenkomt. Een te hoog tempo in het eerste deel van de wedstrijd gaat meestal gepaard met een aanzienlijke terugval van de snelheid in het tweede deel. De kilometertijden lopen dan dermate op waardoor de tijdswinst van het begin aan het eind van de strijd volledig is verdwenen of zelfs een slechtere eindtijd oplevert dan wanneer men langzamer was begonnen. 


Indien je besluit om met een pacer mee te lopen dan is het wel belangrijk dat je je aansluit bij een pacer die een voor jou haalbare eindtijd loopt. Het heeft geen zin om je te koppelen aan een te snelle groep. Ook gebeurt het vaak dat een aantal lopers in de eerste kilometers wegloopt bij de groep omdat ze ongeduldig worden wanneer de snelheid in de beginfase naar hun idee te laag ligt. Niet zelden worden deze lopers later door de groep ingehaald. In de 10vanNoordwijk is het met name belangrijk met zuidenwind dat je in een groep kan lopen van 6 tot 10km op het schelpenpad wat pal zuid loopt door de duinen. Kort na de start is het altijd wat drukker op het parcours en dan duurt het even voordat het juiste tempo kan worden gerealiseerd. Raak niet in paniek, de pacer zal het tempo daarna geleidelijk bijstellen zodat je de finish haalt in de beoogde eindtijd. 


Naast tempobepaler is een pacer een begeleider voor de deelnemers. Hij (of zij) verzorgt zijn volgelingen met een bekertje water of verfrissende spons en zorgt ook voor de nodige mentale ondersteuning. Zo’n oppepper kunnen de meeste lopers goed gebruiken, want het mentale aspect is tijdens een loopwedstrijd niet te onderschatten.


Het verzamelen van de pacersgroepen is in de startvakken bij de beachflag met daarop de streeftijd.

Heb jij je al ingeschreven?

De 10 van Noordwijk is populair, dat merken we ieder jaar weer. Zorg er voor dat je er snel bij bent en schrijf je vandaag nog in. Inschrijven gaat via een externe link in een aantal eenvoudige stappen. De voorinschrijving sluit op woensdag 12 juli om 10.00 uur.

 

Je deelname aan de 10 van Noordwijk kost:

  • Voorinschrijving via internet (iDeal betaling) - € 12,50
  • Na-inschrijving (alleen op 16 juli in De Muze) - € 15,00
  • KidsRun (voor- en na-inschrijving) - € 5,00

 

Ophalen startnummers

Je kan je startnummer en je bestelde editieshirt op de zondagochtend 16 juli al vroeg ophalen in Theater de Muze in Noordwijk. In theater De Muze is er ook om je om te kleden. Natuurlijk kan je daar ook van het toilet gebruik maken. Heb je geen zin in wachtrijen? Dan kan je ook op zaterdag 15 juli van 10.00 - 14.00 uur in de Muze (zij-ingang Wantveld) je nummer en shirt al ophalen

Ook Edwin is klaar voor de 10 van Noordwijk!

Ook Edwin van der Sar is namens de Edwin van der Sar Foundation klaar voor de 10 van Noordwijk op 16 juli in Gemeente Noordwijk! Wil jij net als Edwin zo'n uniek jubileumshirt of tanktop? Je kunt die bestellen via de inschrijfpagina van de 10 van Noordwijk! Al ingeschreven, maar nog geen shirt of tanktop? Ga dan naar: https://openentry.riytechnologies.com/nl//?id=0TwKj8ilY0Ol1Vmshf5FaQ